Πες μου

Τι είναι μύθος;

Ο μύθος δεν είναι παραμύθι. Μύθος είναι μια ιερή ιστορία. Διηγείται την ιστορία της δημιουργίας των θεων, του κόσμου, του ανθρώπου. Μιλάει για την περιπέτειες των ηρώων, τις κατεγαργιές των θεών και την ζωή των πρώτων κατοίκων. Διηγείται την σπορά, την γεωργία, το κηνύγι, την θάλασσα και τις εξερευνήσεις.

Περιγράφει την ιστορία των ουρανίων σωμάτων και την ζωή μετά τον θάνατο και τι βρίσκεται στον ¨κάτω κόσμο¨. Όλα τα περιγράφουν οι μύθοι. Μιλάνε ακόμα οι μύθοι για τις ευέλικτες αλήθειες και έχουν πάντα θρησκευτικό χαρακτήρα. Το να πιστεύεις είναι και ανάγκη. Το ρητό "ανάγκα και οι θεοί πείθονται" δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Όλοι οι λαοί έχουν μυθολογία. Σε όλους είναι τόσο ξεχωριστή αλλά και τόσο ίδια. Πάντου υπάρχει ο μύθος του κατακλυσμού, αλλά με διαφορετική μορφή ανάλογα με την ιδιοδυγκρασία των λαών που την διηγούνται. Στην παλαιά διαθήκη τον κόσμο αναγεννά ο Νώε με τις συμβουλές και την βοήθεια του Θεού. Στην Ελληνική μυθολογία πάλι το γεγονός του κατακλυσμού υπάρχει και πάλι ο θεός βοηθάει να αναγεννηθεί ο κόσμος. Πολύ διαφορετικά όμως.

Στον δικό μας μύθο ο Δευκαλίων και η Πύρρα ρίχνουν κατ΄ εντολή του Απόλλωνα πέτρες πίσω τους και οι πέτρες της Πύρρας γεννούν γυναίκες και του Δευκαλίωνα, άντρες. Οι Ινδιάνοι Παονί των μεγάλων πεδιάδων της βορείας Αμερικής πιστεύουν ότι γεννήθηκαν από τα αστέρια και όταν έρθει το τέλος του κόσμου θα επιστρέψουν σε αυτή την έναστρη κατάσταση. Η φυλή Ντογκόν του Μάλι στη Δυτική Αφρική ζωντανεύει το κάθε τι μέσα πό ένα μύθο. Κάθε χωριό της περιοχής , για παράδειγμα, θεωρείται μια ανθρώπινοθεική ύπαρξη. Οι μύθοι έχουν περισσότερες αλήθειες και διδάγματα και είναι η ζωντανή ιστορία κάθε τόπου και ανθρώπου.